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Q. Can a utility relocate to accommodate a highway project prior to completion of 

environmental review of the highway project? 

A. Yes, but only if it is a non-reimbursable relocation.  A reimbursable relocation, which requires a 

utility agreement between TxDOT and the utility, cannot occur until after environmental review of 

the highway project.1   

Q. What if the district is concerned about take of endangered species or some other 

environmental issue within TxDOT right-of-way associated with the utility relocation? 

A. The utility is responsible for ensuring that the design of the utility installation complies with 

applicable environmental regulations, including those related to storm water pollution prevention, 

endangered species, and wetlands.2  However, if the district has concerns about a possible 

endangered species issue for example, then the district could instruct the utility to wait to relocate 

until completion of the environmental review of the highway project.  Environmental issues 

associated with utility relocation within the TxDOT right-of-way will be evaluated as part of the 

environmental review of the highway project. 

Q. If utility relocation has not occurred prior to completion of the environmental review, are 

the impacts associated with the utility relocation included as part of the project for 

purposes of the environmental review? 

A. Only if the relocation will occur within TxDOT right-of-way.  Relocation of utilities to a location 

outside of the right-of-way, like re-establishment of other displaced infrastructure or structures, is 

not part of the highway project.3     

Q. What about a “joint bid” situation, where TxDOT’s construction contractor moves the line 

for the utility as part of the highway project? 

A. The answer is the same – if the relocation will be within TxDOT right-of-way, then it is part of the 

project for purposes of environmental review.  If the relocation will be to a location outside of 

TxDOT right-of-way, then it is still not part of the highway project, even if TxDOT’s construction 

contractor will be doing the relocation.  This is because the utility, not TxDOT, is still responsible 

for ensuring that the design and construction meet all regulatory and environmental compliance 

                                                             
1 For an FHWA project, see 23 CFR 645.113(g): “… authorization by the FHWA to the STD [state transportation 
department] to proceed with the physical relocation of a utility’s facilities may be given after ... (2) The appropriate 
environmental evaluation and public hearing procedures required by 23 CFR part 771, Environmental Impact and 
Related Procedures, have been satisfied.”  The definition of “authorization” states, “[t]he date of authorization 
establishes the date of eligibility for Federal funds to parti cipate in the costs incurred on that phase of work.”  23 
CFR 645.105.   
 
For a non-FHWA project, see Transportation Code 203.092(a): “A utility shall make a relocation of a utility facility at 
the expense of this state if relocation of the utility facility is required by improvement of: (1) a highway…”  
Whether the relocation is “required” cannot be determined until environmental clearance. 
 
2 See 43 TAC 21.37(a)(9) and (g)(1). 
 
3 See 43 TAC 2.3(c)(2). 
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requirements.4  The utility is also responsible for acquiring any easements outside the TxDOT 

right-of-way needed for the utility installation. 

Q. Is consultation with the United States Fish and Wildlife Service under Section 7 of the 

Endangered Species Act5 or with the Texas State Historic Preservation Officer under 

Section 106 of the National Historic Preservation Act6 required for utility relocations? 

A. Not typically, although we may discuss the relocation in the consultation for the project if the 

relocation specifics are known at the time of project consultation.  TxDOT’s Section 106 

Programmatic Agreement requires consultation regarding utility relocations only when TxDOT 

designates the relocation, which TxDOT almost never does. 

 

                                                             
4 See 43 TAC 21.37(g)(4) and 21.38(e)(2). 
 
5 16 USC 1536. 
 
6 54 USC 306108. 


