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Q: Are prime contractors required to report race neutral 
(RN) DBEs? 
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A: Yes, prime contractors are required to report DBE RN 
participation on federal-aid projects with and without 
goals. The prime contractor can identify RN DBEs on the 
monthly progress report form 4903 and in the DMS. 
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Q: A DBE is contracting 100% of its workforce through a 
staffing agency. Is this acceptable?  
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A: Yes, as long as all the direction and management of 
those employees is coming from a DBE supervisor.   
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Q: Can a DBE purchase material from a prime contractor 
and use its equipment?  
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A: The purchasing of material or leasing of equipment is 
permissible but DBE goal credit for such activities is not 
allowed. In addition, the DBE needs to get permission 
from the Department prior to leasing the prime 
contractor’s equipment and provide a copy of the lease 
agreement. 
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Q: What percentage of work must a DBE perform in 
order to perform a commercially useful function (CUF)?  
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A: If a DBE does not perform or exercise responsibility 
for at least 30 percent of the total cost of its contract 
with its own work force, or the DBE subcontracts a 
greater portion of the work of a contract than would be 
expected on the basis of normal industry practice for the 
type of work involved, you must presume that it is not 
performing a CUF. 
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Q: Does a CUF have to be performed on a DBE prime 
contractor? 
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A: Yes. 49 CFR Part 26 does not differentiate between a 
DBE prime and a DBE subcontractor. They simply state 
that a DBE must perform a CUF to allow goal credit. 
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Q: The district/area office failed to conduct a CUF review 
and the project is completed. Should the DBE goal credit 
be deducted from the project?  
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A: The office in charge of oversight should review any 
pertinent project records that are available to come to a 
conclusion of a CUF being performed or not. They should 
document which records they are utilizing to come to a 
conclusion such as material invoices, hauling tickets, 
etc.   
By not confirming that a DBE has performed a CUF, the 
entire amount of work performed by that DBE for goal 
credit could be removed. 
The District DBE Coordinator should take proper steps to 
ensure the District /Area office staff is aware of the 
oversight and provide the training so that it does not 
happen again. 
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Q: “With the implementation of DMS are all aspects of 
the new CUF Report still required? Maybe have a more 
streamlined CUF report similar to the old form to meet 
the Federal requirements.” 
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A: Content from CUF Form 2182 is in DMS under the Reviews tab. 
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A. Content from CUF Form 2182 is in DMS under the 
Reviews tab. 
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District and area office staff enter CUF review 
information in DMS.  (For projects let February 2017 and 
thereafter) Supporting documents can be added in 
DMS. 

The District DBE Coordinator needs to review all CUF 
reports completed in DMS.   

District and area office staff need to use Form 2182 and 
Form 2669 for material suppliers when applicable. (For 
projects let prior to February 2017) 

Content from CUF Form 2183 for Professional and 
Scientific Services will be added in DMS in the near 
future.  
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Q: Does the prompt payment requirement apply only to 
DBE subcontractors?  
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A: No. The prompt payment is a race- and gender-neutral 
requirement that applies to DBE and non-DBE 
subcontractors alike. It is intended to apply to all 
subcontractors at all tiers.  
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Q: When does the time period for payment of 
subcontractors begin to run? 
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A: The 10 day time period for payment of subcontractors 
begins when the contractor receives payment from the 
Department for satisfactory completion of the work.   

Satisfactory completion is defined by the regulations as 
“when all the tasks called for in the subcontract have 
been accomplished and documented as required by the 
recipient.”   

In cases of a second or third tier subcontract, the 10 day 
time period begins to run when the 1st tier subcontractor 
receives payment from the prime contractor or when the 
2nd tier subcontractor receives payment from the 1st tier 
subcontractor.  
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Q: Is it necessary for prime contractors to submit Prompt 
Payment Certification Form 2177 for projects let 
February 2017 and thereafter?  
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A: No, not for DBEs.  

Yes for non-DBE subcontractors.  

Yes for DBEs and non-DBEs on federal-aid projects let 
prior to February 2017.  
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Q: What happens when there is a dispute over the 
satisfactory completion of the work performed by the 
subcontractor? 
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A: The obligation to promptly pay subcontractors does 
not arise if there is a legitimate dispute over the 
subcontractor’s performance. The Construction Division 
has a dispute resolution process to ensure compliance 
with the purpose and intent of the prompt payment.  

A prime contractor may not withhold payment to a 
subcontractor that has satisfactorily completed work on 
the contract (Contract A) as a means to address a 
dispute between the prime contractors on an unrelated 
contract (Contract B). This would not constitute a 
legitimate dispute over the subcontractor’s performance 
on contract A.  
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Q: What records should the Department and contractors 
retain to document compliance with the prompt 
payment requirement?  
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A: To ensure compliance with the prompt payment 
provision, the Department may require prime 
contractors to provide information concerning payment 
to subcontractors. Data collected from contractors may 
include copies of cancelled checks. 

Contractors are required to full and promptly cooperate 
with requests for information pursuant to 49 CFR Part 
26.109(c).  
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Q: “Tracking of the DBE program has moved from 
SMS/paper files to DMS, which is all electronic and 
attachments added into DMS system. As for project 
records does the Construction Division still want these 
records as part of the project records or is having them 
in DMS good enough?” 
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A: District and Area Office staff can add documents into 
DMS and save them to the contract record. This may 
entail converting a paper document to an electronic one 
and then adding it into DMS. This makes it easy to 
locate all DBE forms and documents associated with the 
contract record/CSJ.  

Districts can also file DBE paper records or save them 
as electronic documents outside of DMS.  

All DBE records should be available for inspection and 
retained in accordance with TxDOT’s record retention 
schedule.  
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Q: “Is the Diversity Management System (DMS) 
connected on a per project level?” 
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 A. Contract records in DMS are set up by contract 
number. 
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You can search and view contracts in 
DMS by contract number or CSJ. 
 
To search for a contract: 
 
1. From the Search menu, click 
Contracts. 
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2. Enter or select the search parameters. 
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3. Click Search First 20 Matches. 
    The matching results display.  You can click a contract    
    number to view more information about a specific  
    contract. 
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Q: Would everyone have access to DMS for auditing 
purposes? 
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A: If District or Area Office staff needs access to DMS, 
they should contact the District DBE Coordinator.   

If Construction Division staff needs access to DMS, they 
should contract CIV Compliance at 512-416-4700 or e-
mail CIV_Compliance@txdot.gov  

New users will receive an email showing their username 
and temporary password.  You will be required to update 
your password when you first sign on.  
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Q: Does DMS follow records retention schedules? 
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A: Records in DMS are maintained in accordance with 
TxDOT’s Records Retention Schedule.  
TxDOT’s retention of FHWA records should mirror the 
guidance established in the FHWA Records Disposition 
Manual (Chapter 2), which states in part:  
Disadvantage Business Enterprise (DBE) Files  
Information, policy, and correspondence relative to the 
utilization of minority and women contractors and 
subcontractors on Federal-aid construction projects; 
include reports periodically received from the Divisions, 
State highway agencies, and contractors relative to the 
utilization of minority and women contractors. 
DISPOSITION: Cut off at end of fiscal year. Transfer to 
FRC 3 years after cutoff. Destroy 9 years after cutoff. 
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TxDOT’s records management office is in the process of 
updating TxDOT’s Records Retention Schedule to mirror 
the FHWA Records Disposition Manual. This action will 
be completed by the last working day of June and 
submitted to the Texas State Library and Archives for 
review and approval.  
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Q: The prime contractor met the DBE contract goal; 
however, it did not fulfill one of its race conscious 
commitments. Is this acceptable? 
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A: The prime contractor made a contractually binding 
commitment to meet the goal by submitting its DBE 
commitments. Therefore, it has a contractual obligation 
to honor each race conscious commitment or provide 
good faith effort documentation to justify why it did not 
meet each individual commitment.  

The district staff must evaluate whether the prime 
contractor’s explanation is justified. 

39 



2018 Construction, Pavements & Materials Conference  May 24, 2018 

Q: Can a prime contractor reduce the amount of work 
committed to a DBE at contract award?  
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A: The prime contractor cannot reduce the amount of 
work committed to a DBE at contract award without 
good cause. This means the prime contractor would 
need to provide a valid regulatory reason. The prime 
contractor would have to follow the termination 
procedures as specified in the DBE special provision.   
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Q: Do the DBE Program and DBE contract goals apply to 
change orders in contracts? 
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A: TxDOT’s DBE program applies to all its DOT-assisted 
contracting, including change orders to an existing 
contract which have more than a minimal impact on the 
contract amount.   

If there is a change order to a contract on which there is 
a DBE contract goal, then that contract goal applies to 
the change order as well as to the original contract. This 
is true whether TxDOT or the contractor initiates the 
change order.  
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For example, suppose that a recipient awards a $1 million 
contract to Firm X. The contract goal is 15 percent.  Firm X 
meets the contract goal by obtaining DBE participation 
(commitments) from subcontractors or suppliers amounting 
to $150,000.  
Part way through performance of the contract, TxDOT 
determines that additional work is necessary, and issues a 
change order that will add $500,000 to the total contract 
price. The 15 percent contract goal applies to this additional 
$500,000.   
To meet the contract goal as applied to the change order, 
Firm X would have to make good faith efforts to obtain an 
additional $75,000 in DBE participation. It could meet this 
obligation either by obtaining the additional $75,000 in work 
by DBE subcontractors or suppliers or by documenting good 
faith efforts.  
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TxDOT would determine on a case-by-case basis, what 
would constitute good faith efforts in the context of a 
particular change order. There may be situations in 
which the change order has such a minimal effect on 
the overall contract amount or the expected DBE 
participation on a contract that it would not be sensible 
to alter DBE requirements affecting the contract. 
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QUESTIONS? 
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CONTACT INFORMATION 

 

Texas Department of Transportation 

Civil Rights Division  

(512) 416-4700 

CIV_Compliance@txdot.gov 
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