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Coordinated Call for Projects 
Questions and Answers 

This document contains questions which were submitted during this call for projects and also relevant questions which have been 
asked during previous calls for projects.  The questions submitted this year are in bold text.   

Question Answer 
#1 GENERAL QUESTIONS 

1-1 Since we are to be looking at needs for the next 2 fiscal 
years and requesting funding for those, how do we handle 
projects that do not extend for full 2 years? Or the 2 projects 
are related but one project precedes the other. 

Project funding requests do not have to be for 2 year projects. What must be considered 
is if an agency will want to request funds for either of the two years covered by the 
current call for projects, an application must be submitted for either of the two years at 
this time. 

An agency requesting funding for each of the two years would submit separate and 
discreet applications for each project for each year and funding stream. It must be clear 
in the project timeline and budget which of the two FY’s funds are being requested for. 

If two projects are being requested, one for each of the two years included in the call and 
the projects are related, two applications are required. The relationship of one project to 
the other can be discussed in the project narrative and in the time line; however the 
project budgets need to show the expenses for each unique project, year and funding 
stream. 

1-2 Do the budgets for all of these programs need to be for 
1 year or the full 3 years? 

Applicants can request funds for a maximum of two (2) years for each application. 
For two year projects the agency should enter the full 2 year request amount 
under the “award amount” column in the budget.  A multiyear budget worksheet is 
required for applications requesting funding for more than one year.   

1-3 Can a multi-modal facility serve not only as a connection 
point for all transit operators, but also serve as a preventive 
maintenance facility, parking area for transit users and the 
general public in order to reduce congestion in the 
downtown area?  

Yes. 

1-4 Can a facility such this (a multi-modal facility) be a revenue 
generating facility? If yes, from whom and where can those 
revenues be appropriated? 

Yes, revenue would be distributed among the partners, in the same ratio as the funding 
for construction.  The circular states: "These and other joint development improvements 
will be eligible for FTA funding if they satisfy the eligibility criteria set forth at 49 U.S.C. 
5302(a)(1)(G), and do not fall within the exclusion detailed at 49 U.S.C. 5302(a)(1)(G)(ii), 
which excludes the construction of a commercial revenue producing facility (other than 
an intercity bus station or terminal) or a part of a public facility not related to public 
transportation 

1-5 Are costs incurred for grant consultants in preparation of the 
application eligible expenses?  

If an agency has a current grant that has consulting services as an allowable activity and 
a current consultant procurement that includes preparing grant applications in the current 
contract the consultant costs could be allowable. 

If an agency is requesting funds to pay the consultant for activities that occur outside of 
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the contract period, TxDOT does not allow pre-award authority to subrecipients of federal 
funds.  Therefore, only costs incurred after TxDOT and the subrecipient have a fully 
executed grant agreement are eligible. 

1-6 For successful grant applications, can third party grant 
administration be an eligible expense?  

Third-party grant administration can be an eligible expense, as long as the all costs are 
part of the submitted and approved application (proposal) and meet the federal cost 
guidelines outlined in 2 CFR 200. 

1-7 Can in-kind services be included as all/part of the 20% 
match requirement, or does it have to be cash? 

For most programs, in kind match can be used for all of the 20% match, as long as the 
in-kind match is well documented and TxDOT has preapproved the match and the match 
specifically relates to the project.: A letter of commitment from the agency providing 
the match delineating exactly what the match is and how it will be calculated must be 
included in the project application. The TxDOT “In-Kind Contribution Form – PTN 143” 
http://www.txdot.gov/inside-txdot/forms-publications/forms/public-transportation.html.  
must be included with each reimbursement request to validate the contribution for the 
billing period. 

1-8 Which type of non-profit status does TxDOT require?  Non-profit Organization means a corporation or association determined by the Secretary 
of the Treasury to be an organization described by 26 U.S.C. 501(c) which is exempt 
from taxation under 26 U.S.C. 501(a) or one which has been determined under State law 
to be non-profit and for which the designated State agency has received documentation 
certifying the status of the non-profit organization. 
Other restrictions may apply we recommend you contact TxDOT for further clarification if 
necessary. 

1-9 If I am not sure which funding stream my project falls under 
how should I submit? 

Submit under the program which the project best qualifies.  TxDOT may determine that 
the project is eligible under another program and the project may be moved to another 
program.   

1-10 Can capital costs for radios and communication equipment 
also include recurring airtime costs? 

Recurring airtime costs would be considered an operating cost and matched at 50/50%. 

1-11 When will projects begin?  For projects selected for award, we anticipate contracts will be executed either Sept 
2018 or Sept. 2019 depending on the project timeline and fund availability.   

1-12 If building costs go up after I have been awarded funds for a 
project can I request more funds? 

TxDOT does not ask agencies to pad or apply a multiplier to the project costs; the 
proposal should to the best of its ability reflect the projected payout amount.  Additional 
funds, if needed, will need to be addressed through future project calls or from other 
available revenue streams. 

1-13 Will contracts be extended or will new contracts be issued 
for multi-year projects? 

Contracts will be written for an appropriate time frame usually dependent on project 
phases. 

1-14 If an agency gets funding in one year will they be penalized 
in future years when applying for the coordinated call? 

Agencies will not be penalized for prior years funding but TxDOT does review statewide 
funding amounts to ensure equitable distribution across the state.  TxDOT may also 
consider performance on previously awarded projects when evaluating future awards.   

1-15 If an agency is urban and rural and have a project which 
would be in both areas how can they apply for funds? 

The agency should include a cost allocation plan which shows how rural and urban funds 
will be used. 

1-16 What is the total amount of funding available? At this point apportionments have not been released; funding amounts are dependent on 
federal apportionment amounts for each year.   

1-17 Can a project to construct a facility which includes paving 
and entries and a paving project in another city be submitted 

The projects are considered two separate projects and require two separate proposals.  

http://www.txdot.gov/inside-txdot/forms-publications/forms/public-transportation.html.%20PTN-143
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as one proposal?  Both requests will be from the same 
funding stream.   
 

  
#2 INTERCITY BUS 

2-1 

If an agency is submitting more than one intercity bus route 
project, does the agency need to submit separate 
applications per route? 

Multiple applications are not necessarily needed but can be submitted if appropriate.  If 
the agency would like to submit a single application with multiple routes multiple 
Operating Assistance forms can be created by clicking the “Add” button at the top of the 
Operating Assistance form.   One form for each route should be completed.   

2-2 
When applying for a facility project is it better to submit an 
exaggerated timeline in order to ensure the project will be 
done within the timeframe submitted? 

An agency should not submit an exaggerated time line; TxDOT understands that the 
timeline is an estimate.   

2-3 Can Intercity Bus companies which are not based in the 
USA apply for ICB funds? 

Any Intercity Bus company applying for ICB funds must be a registered carrier in the 
USA. 

2-4 Can a transit agency apply for Intercity Bus funds?    Yes, the project must meet the requirements of the intercity bus program. 

2-5 
If we are submitting 2 year budgets for three routes does the 
budget need to be separated by FY? 

The budget needs to be separated by route and by FY. It is critical to show the amount of 
funding being requested for each route for each FY. 

2-6 
The agency is proposing to fund an administrative position 
to manage three routes, how should we budget for that? 

How the position is funded is an agency decision. If the position will have a relationship 
with all three routes, it is recommended the position be cost allocated across all routes. 

2-7 

As a County Government we qualify to apply for the 
Planning Assistance and the ICB Program but I noticed 
that eligible projects within the ICB is planning. Does 
that mean we would be apply for both planning and ICB 
funding? If our project included a planning process. 

The agency can request planning funds either through the Planning program or 
through the Intercity bus program. A request submitted under the ICB program 
must meet the specific intercity bus requirements for the program.   

#3 RURAL DISCRETIONARY 

3-1 

Our agency intends to submit a request for several projects 
in the RD category; the projects are distinct from one 
another.  Can each project be written as a separate 
application, or should they be combined into one RD project 
request? 

Each project should be written as a separate project.  The entire submission of all project 
requests could be sent together in one submission package.   

 

3-2 
Since JARC type projects are now eligible under 5311 can 
mobility management projects be submitted under the Rural 
Discretionary program?   

Mobility management projects can be submitted under the Rural Discretionary program 
but projects submitted will still need to meet the scope and objectives of the rural 
discretionary program. 

3-3 
Are private for profit transit providers eligible for 5311 funds 
directly through this coordinated call? 

Private for profit organizations are considered eligible applicants in the §5311(f) Intercity 
Bus Program.  Please refer to the ‘Matrix on Funding Choices’ on page 4 of the FY 17 
Coordinated Call for Projects.   

#4 PLN and RTAP 

4-1 
Can a county government apply for PLN funds and ICB 
funds?  

Yes, to both funding sources, however to be eligible for the ICB funds, the project would 
need to include, and have the support of, an intercity bus company.   

4-2 
Can a private non-profit apply for Rural Discretionary funds? Refer to the Matrix on Funding Choices to determine which sources of funding a private 

non-profit is eligible for.   

4-3 
If we propose a project that includes consulting services, 
can the budget request include our agency’s cost to 
administer the project? 

Yes, we would prefer that projects limit administration costs to no more than 10% of the 
total project.  
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#5 FLEET REPLACEMENT 

5-1 

If a small urban agency is eligible for $178,000 in FY17 
Section 5339 through an application directly to FTA.   
The agency has a fleet replacement project with a total 
estimated cash cost of $356,000.  Is it correct and 
appropriate for that small urban agency to:  
(1)   Apply to TXDOT for Fleet Replacement funding of 
$178,000 as 50% of the cash cost of the project.  And 
include in that application a request for TDCs as match 
for those Fleet Replacement funds.   Also, include 
appropriate narrative and budget information that the 
agency intends to: 
(2)   Apply to FTA for Small Urban FY17 Section 5339 of 
$178,000 for the other 50% of the cash cost of the 
project.  And, apply to TXDOT for the TDCs as match for 
those FTA Section 5339 $178,000.      

Yes, it would be correct and appropriate for the agency to proceed with the actions 
as described 

5-2 

If a rural agency has a fleet replacement project with a 
total estimated cash cost of $89,000.  Is it correct and 
appropriate for that rural agency to:  
(1)   Apply to TXDOT for Fleet Replacement funding of 
$44,500 as 50% of the estimated cash cost of the 
project.  And include in that application a request for 
TDCs as match for those Fleet Replacement funds.  
Also include in that application narrative and budget 
information that the agency intends to: 
(2)   At the appropriate time, if and when the funds 
become available, apply to TXDOT for Rural FY17 
Section 5339 funds of $44,500 the other 50% of the 
estimated cash cost of the project.  And include in that 
application to TXDOT a request for TDCs as match for 
those TXDOT Rural FY17 Section 5339 funds.  Based on 
recent history, the agency projects that at least that 
amount in Section 5339 funds will become available to 
it, but, if that funding does not become available, the 
agency will use banked local cash instead.   

Yes, it would be correct and appropriate for the agency to proceed with the actions 
as described 

5-3 

Is there a maximum dollar amount for applying for fleet 
replacement? 

There is no maximum dollar amount an entity can request through the FR program 
but the agency must be able to fulfill the 50% contribution and identify the source 
of the contribution.  Fifty percent (50%) of the funds for the project must come 
from other source which can include §5307, §5311, §5339, State funds, and local 
funds. As with other programs award amounts are dependent on federal funds 
available.   

5-4 

Can a fleet replacement project be broke up in phases 
or options for funding (for example option 1 replace 3 
buses, option 2 replace 10 buses and option 3 replace 
20)? 

An agency may break up their request in logical phases or options if it makes 
sense to do so.   Additional documentation may be attached in the Vehicle and 
Other Projects form to provide clarity to the information submitted.  Agencies 
must use information from their Fleet Condition Report to demonstrate the need 
for specific replacement or rebuild of vehicles. 
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5-5

Can we use the Fleet Replacement grant to apply for 
support/service vehicle replacement? 

The Fleet replacement program call seeks projects to replace fleet or assist in 
keeping current capital in a state of good repair for Rural and Urban Transit 
Districts.  Eligible types of projects are fleet related capital projects to maintain 
assets in a state of good repair.  The agency must demonstrate how the project 
meets the scope and objectives of the program and is consistent with the eligible 
project types identified in the Coordinated Call for Projects instructions document. 

5-6

Is rehab for a passenger station/transfer point for Fixed 
Route urban buses eligible under this program? 

This project as presented does not seem to fit within the scope and objectives of 
the Fleet replacement program.  The Fleet Replacement program call for project 
seeks projects to replace fleet or assist in keeping assets that contribute to fleet 
maintenance in a state of good repair for Rural and Urban Transit Districts. Eligible 
types of projects are fleet related capital projects to maintain assets in a state of 
good repair.   
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