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Administrative Qualifications – Status Report – September 2020 

 

Q1: Where can you find guidance on bonus distribution criteria? 

 

A1: You can find information on bonus distribution criteria by following this link: 

 http://ftp.dot.state.tx.us/pub/txdot/ppd/aq-overhead-review.pdf 

       Then click on the link titled “Bonus Policy Requirements pg. 6” which will take you directly to 

the information. 

 

Q2: Can you describe how a firm with no prior field services rate can use a proforma approach to 

develop the labor related elements needed to define an initial field services multiplier rate  

 

A2: The AASHTO Audit Guide Chapter 5, Section 6 - Field Office Rates, provides guidance to 

engineering consultants on developing field rates.  However, if the engineering consultant 

does not have an audited field rate, the Department has developed a method similar to its 

State Developed Overhead Rate to established a field rate that an engineering firm may 

accept. 

 

Q3: When the PEPS analysis approves the company’s FCCM rate, what does it mean? 

 

A3:  Facilities capital cost of money (FCCM) is an imputed cost related to an engineering consultant's 

investment in fixed assets/facilities used in contract performance, regardless of whether the 

source of the investment is equity or borrowed capital. FCCM is billed as a rate; however, FCCM 

is not a form of interest on borrowing. The costs of the capital investment must be determined, 

measured, and allocated to contracts in accordance with CAS 414. Engineering consultants are 

not required to propose FCCM in pricing and performing a contract. However, when an 

engineering consultant chooses to claim cost of money, the estimated FCCM must be 

specifically identified in the cost proposals relating to the contract under which the cost is to be 

claimed. Accounting for FCCM generally occurs through a memorandum entry of the cost. The 

engineering consultant must maintain, in a manner that permits audit and verification, all 

relevant schedules, cost data, and other data necessary to support the entry. On the 

engineering consultant's indirect cost rate schedule, the FCCM amount must be shown as a 

separate line item or, alternatively, must be disclosed in the notes. This is necessary to 

distinguish cost of money from the company's other expenses. This is required because, per 

FAR 15.404-4, profit/fee does not include amounts applicable to FCCM. You may find more 

guidance located in the AASHTO Uniform Audit & Accounting Guide, Section 8.6. 

 

Q4: Will SBA PPP loan amounts be reduced from allowable cost utilized for OH rate calculations? 

 

A4: TxDOT will be seeking guidance from FHWA on how to handle any COVID-19 related issues. 

Once we receive something from FHWA PEPS will notify all firms of the process in which to 

follow. 

 

Q5: Does PEPS maintain a list of accounting firms familiar with AASHTO accounting guides? 

 

http://ftp.dot.state.tx.us/pub/txdot/ppd/aq-overhead-review.pdf


 
 

A5: No, PEPS dose not maintain a list of accounting firms that are familiar with the AASHTO 

guidelines or FAR 31. This would be the firm’s responsibility.  

 

 

 

Q6: How do we schedule a one-on-one session with PEPS on Administrative Qualifications? 

 

A6: Send all request to the PEPS_ADMIN_QUALS@txdot.gov inbox. All sessions will be conducted 

virtually through WebEx or other conference calling methods at this time. 

 

Q7: Can you discuss the impacts of the PPP loan forgiveness and OH rates? 

 

A7: TxDOT will be seeking guidance from FHWA on how to handle any COVID-19 related issues. 

Once we receive something from FHWA PEPS will notify all firms of the process in which to 

follow. 

 

Q8: How do we get continuing education credits for this session? 

 

A8:  Each participant should have received an automated registration email and an automated 

follow-up email describing the one-hour event.  Details about the event are included, which 

can be used for continuing education credit.  If additional information is needed, please send 

a request to PEPS_Training@txdot.gov.  
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